fbpx

Cufărul cu valori

Cufărul cu valori

img
valori

V-am povestit despre viziunea și misiunea noastră de a construi o comunitate unde părinții și educatorii se sprijină reciproc să creeze o lume plină  de iubire și acceptare pentru copii. Cum fiecare familie se dezvoltă după un set propriu de valori și principii, adică după ce este cel mai important pentru ea în viață, și familia Lumea lui MOMO urmează același principiu. Valorile noastre sunt mai mult decât niște simple declarații scrise frumos pe o pagină de website. Le trăim zi de zi, noi echipa, copiii prin acțiunile pe care le întreprindem, prin felul în care gândim și comunicăm. Ne lăsăm inspirați și ne dorim să îi inspirăm și pe cei din jurul nostru.

„Siguranța emoțională nu înseamnă neaparat un mediu protejat și lipsit de limite sau provocări. O celulă prin pereții căreia nu pătrunde nimic din afară. Acest lucru este greu de dobândit într-un spațiu social.  Ci este mai degrabă cum îi transmit copilului, cum îl sprijin să simtă că este în siguranță chiar și atunci când trăiește emoții dificile. Să simtă că este văzut și auzit pentru ceea ce simte, ceea ce trăiește și are nevoie – Mira Loghin Fondator Lumea lui MOMO

Ce prețuim și îngrijim

img
siguranță emoțională

Te vedem și te acceptăm așa cum ești

Copiii îşi pot împlini nevoia de siguranţă cu ajutorul adulţilor care îi cresc. Atunci când păstrăm vie intenția de a le crea mediul de siguranţă emoțională, copiii înfloresc, se deschid către ei înșiși și către ceilalți. Când copiii ştiu că adulții care îi cresc, inclusiv educatorii lor,  sunt acolo să îi sprijine, să îi susţină, să le ofere alinare şi înţelegere, nu le mai este frică de reacţiile necontrolate ale altor adulți sau copii. Capătă încredere. Îşi păstrează curiozitatea nativă şi au curaj să exploreze lumea, să o descopere, să afle că învăţarea este un proces plăcut, natural și firesc. Într‑un astfel de mediu copiii îndrăznesc mai mult pentru că ştiu că sunt susţinuţi de noi, cei care reprezentăm baza sigură a dezvoltării lor.

LECTURI FOLOSITOARE
joaca

Îți oferim oportunități de joacă și experimentare

Jocul este singura preocupare serioasă a copiilor. Când copiii se află în mijlocul jocului, ei nu „se joacă” în sensul pe care noi, adulţii, îl dăm jocului. Ei învaţă, ei cresc, pentru că jocul este cel mai eficient instrument de descoperire a lumii, concentrat pe mai multe arii de dezvoltare: fizică, cognitivă, socială şi emoţională. Cu cât învaţă mai mult prin joacă, cu atât acumularea de cunoştinţe şi experienţe îi este mai uşoară şi mai firească. Spațiul de învățare al copiilor este complex, variat și vast. El nu se limitează nici la pereții casei sau marginile parcului și nici la diversitatea pe care o poate aduce grădinița. De aceea când ne gândim la spațiul de învățare al copiilor e important să avem în vedere toți factorii din rutina de zi cu zi care influențează procesul de creștere și învățare, de acumulare de informații și dezvoltare de abilități.

CEEA CE FACEM ÎMPREUNĂ ...
empatie

Suntem aici pentru ceea ce simți și ai nevoie

Copiii caută întotdeauna momente în care să fie văzuți şi validați de adulții care îi îngrijesc, aceasta fiind forma lor de conectare. Când mă vezi, când mă auzi, ştiu că eşti cu mine şi mă simt în siguranţă. Pentru ei este foarte important să ştie că, oricând au nevoie, se pot baza pe adulții care îi au în grijă, cum suntem noi, educatorii. Pentru a le putea oferi copiilor sprijin emoţional în astfel de momente, avem nevoie să ne apropiem mai mult de nevoile lor, să devenim mai conştienţi clipă de clipă de ce se întâmplă în interiorul lor. Empatie înseamnă să putem vedea lumea prin ochii copiilor, prin sentimentele lor, prin nevoile pe care le au dincolo de comportamentul pe care îl observăm cel mai ușor. Detașându-ne de judecăţi și credințe personale, de propriile frici sau de propriile experienţe. Când oferim acest dar al prezenţei noastre empatice, copiii devin mai deschiși şi mai dispuși să ne asculte, să colaboreze, să învețe.

LECTURI CARE NE CRESC ...
curiozitate

Părinți și educatori suntem împreună pentru copii

Copiii beneficiază din plin de darurile educației atunci când regăsesc în relațiile dintre părinți și educatori valori și strategii comune care îi fac să se simtă în siguranță. De aceea prețuim parteneriatul dintre părinți și echipa Lumea lui MOMO, pentru felul în care relațiile pozitive, bazate pe comunicare, consistență și colaborare îmbunătățesc rezultatele academice, competențele sociale și bunăstarea emoțională. Când lucrăm împreună ca parteneri, adică punem în centrul relației noastre nevoile de bază ale copiilor și contribuim reciproc la împlinirea acestora susținem procesul de dezvoltare și învățare al copiilor.

BINE DE ȘTIUT ...

Avem grijă de timpul copilăriei tale

Copiii beneficiază din plin de darurile educației atunci când regăsesc în relațiile dintre părinți și educatori valori și strategii comune care îi fac să se simtă în acceptați. De aceea prețuim parteneriatul dintre părinți și echipa Lumea lui MOMO, pentru felul în care relațiile pozitive, bazate pe comunicare, consistență și colaborare îmbunătățesc rezultatele academice, competențele sociale și bunăstarea emoțională. Când lucrăm împreună ca parteneri, adică punem în centrul relației noastre nevoile de bază ale copiilor și contribuim reciproc la împlinirea acestora susținem procesul de dezvoltare și învățare al copiilor.

LECTURI PLĂCUTE ...