fbpx

Casa Lumea lui MOMO

Casa Lumea lui MOMO

img
casa

Lumea lui MOMO vibrează într-o casă cu o arhitectură aparte ce poartă amprenta stilului brâncovenesc, situată în vecinătatea Parcului Carol și a Palatului Mitropoliei. Aflată pe o străduță izolată, fără trafic intens și zgomot urban, numită Ipotești, Casa Lumea lui MOMO are 4 nivele – demisol, parter, etaj și mansardă.

Ferestrele largi permit cu generozitate luminii să pătrundă în mod natural în toate încăperile. Arhitectura și modul în care sunt departajate spațiile oferă copiilor o atmosfera plăcută și prietenoasă. Este acel sentiment de „acasă,” așa cum promovează modelul educațional Lumea lui MOMO.

Accesul în curte se face din Strada Ipotești pe o poartă de lemn care este în permanentă închisă. În curte se poate intra doar sunând la interfonul amplasat pe gardul exterior. Ieșirea din curte se poate face doar apăsând buton de deblocare a porții.

Accesul în clădire, în casă se face pe 2 căi de intrare și ieșire, astfel încât să poată primi separat cele 2 grupe de grădiniță și pregrădiniță, mai ales în noile condiții de igienă și sănătate impuse de pandemia Covid-19.

Spațiile copiilor

img
sala de clasă

Sălile de clasă sunt poziționate la parter, etaj și mansardă. Sunt spațioase, luminoase cu ferestre largi atât spre curte, cât și spre stradă. Pe pereții vopsiți în alb, roz sau galben sunt așezate decorațiuni colorate confecționate de copii și educatoare. Mobilierul de lemn natur cu marginile rotunjite, adaptat nevoilor copiilor. Podeaua de lemn este acoperită de covoare călduroase. Draperiile colorate permit luminii să intre blând și să bucure florile naturale din ghivecele de care avem grijă împreună cu copii.

O sală de clasă amenajată și concepută special, fiind împărțită în două spații centrate pe nevoile de învățare, socializare și comunicare ale copiilor:

  • unul are ca destinație joaca liberă, creația și conectarea în grup
  • celălalt fiind pentru activitățile ritmice și servit masa.

Întreaga încăpere se află la dispoziția copiilor. Cu alte cuvinte, ei au voie să se joace cu băncile, scaunele și mesele, schimbând aspectul camere după ideile proprii.

lada cu nisip

Casa Lumea lui MOMO are cu o curte încăpătoare și primitoare de 330 mp. Aici copii și adulții deopotrivă se pot bucura în voie de gazonul verde, flori, pomi fructiferi și viță de vie. Grădină de legume este locul unde împreună cu copii punem răsaduri și urmărim evoluția plantelor. Evident, nu avea cum să lipsească nici spațiu de joacă și mișcare de care profităm maxim.

Ladă cu nisip este un punct de mare atracție, aici putându-se juca simultan 10-15 copii. Jucăriile speciale pentru nisip, mingiile, stropitori pentru udatul florilor și furtun cu apă pentru grădina sunt toate depozitate într-o ladă cu capac.

Structura de lemn tobogan și o căsuță de lemn sunt, de asemenea, extrem de îndrăgite. Creta, tabla de desenat și scris, bucătarioara de vară pentru joacă liberă și creativă a copiilor.

Tot în curte se află un foișor închis cu geamuri care dau spre curte, destinat activităților pe timp de vară. Este dotat cu toaletă și o minibucătărie. Este locul favorit al copiilor pe timp de vară și toamnă timpurie, respectiv din mai până în octombrie. Capacitatea foișorului este de 15 locuri fiecare grupă de grădiniță având posibilitatea să folosească spațiul pe rând.

Bucătărie

În spațiul de joacă liberă copiii desfășoară activități gospodărești, de pictură, desen, lucru manual. Și, cum era de așteptat, se joacă cum îți doresc, având la dispoziție Casa Păpușilor, Bucătăria, Colțul de meșteșuguri și construit, Ferma animalelor, Magazinul, Biblioteca, spațiul de relaxare.

Pe rafturi se găsesc materiale colorate, eșarfe înnodate, păpuși din cârpă, hăinuțe pentru păpuși și leagăn, coșuri cu scoici, pietricele, alune, castane, nuci, linguri de lemn, castronașe din lemn, animale cusute din fetru sau cioplite in lemn, coșuri cu bucăți de lemn, scoarță de copac, trenuleț de lemn cu șine. Acest lucru nu este deloc întâmplător, fantezia copiilor fiind stimulată cel mai bine prin obiecte care pot avea multiple întrebuințări. De exemplu, o bucată de lemn poate să plutească sub forma unui vapor, poate să circule sub forma unei mașini, poate fi o farfurie. O bucată de lemn, o piatră, un material simplu de pânză sau mătase se adresează voinței și imaginației copilului. El alege când și cum să se joace cu ea. Iar odată cu voința se activează și capacitatea de concentrare, de creativitate, de găsire a unor soluții, de învățare naturală.

Spațiul de joacă liberă este separat de cel pentru activități și luat masa, între ele fiind acces liber, iar copiii putând circula cu ușurință dintr-un loc în altul.

mansardă

Aici se găsesc mesele și scaunele din lemn natur adaptate dimensiunilor copiilor, colțul de desen și pictură, cea de-a doua bibliotecă a grupei, masa anotimpurilor despre care povestim la educația Waldorf și dulapul cu materiale didactice.

Mansarda, ultimul nivel al casei, este un loc cu totul special. Unul dintre cele trei spații ale acestui nivel are aproximativ 60 mp și este unul dintre locurile favorite ale copiilor. Și cum să nu fie așa, când acesta are un adevărat decor de poveste. Plin de căldură și culoare, într-o armonie de forme și materiale, acesta are în dotare inclusiv o mini bucătărie proprie unde copiii sunt încurajați să se gospodărească.

Vestiarele copiilor se găsesc în fața fiecărei clase.

Aici se afla și dormitorul pentru copiii care dorm la prânz, gândit să ofere un spațiu cald, o lumină difuză și ventilație, potrivite unui somn liniștitor și hrănitor. Tot la mansarda se află și cabinetul psihologic și de consiliere parentală.

Demisolul este spațiu destinat administrației și managementului grădiniței, tot aici se află și bucătăria și cabinetul medical.