fbpx

Siguranța și sănătatea copiilor

Cum păstrăm sănătatea și siguranța copiilor

img
siguranta și sanatate

Realitatea este că, atunci când intră în comunitate, copiii sunt predispuși să se îmbolnăvească. Ei intră într‑un mediu cu totul nou, pentru unii dintre ei este primul spațiu social, toate experiențele pe care le trăiesc sunt noi. Sunt altfel. Ritmul este diferit, oamenii cu care intră în contact sunt diferiți, sunt mult mai multe limite, provocări, mâncarea nu mai are gustul celei de acasă, iar mami nu mai este acolo tot timpul. Apare vulnerabilitatea, iar copilul îşi dezvoltă mecanisme de apărare când simte că mediul nu este unul sigur. Până se acomodează copilul, este normal să se îmbolnăvească, iar îmbolnăvirile continuă chiar şi după acomodare. Este perioada lui de integrare în noua viaţă. Copiii sub trei ani se îmbolnăvesc mult mai des decât cei mai mari în primii doi ani de comunitate, unii somatizează dorul de mami, lipsa de atenţie unu la unu, au nevoie de aceste „boli“ ca să crească, să evolueze, să se întărească şi să facă faţă noului mediu la care sunt expuşi.

Prevenție și responsabilități

img

Preventia și întărirea sistemului imunitar sunt foarte importante atunci când copilul intra în comunitate. De aceea va recomandăm să consultați un medic pediatru care va poate indruma ce puteți face atât in perioadele de precolectivitate, dar și după ce copilul este în mijlocul ei.

Una dintre strategiile de menținere a sănătății comunității noastre este, pe lângă verificarea zilnică a stării de sănătate și măsuri suplimentare de igienă, organizarea de întâlniri periodice cu medicul grădiniței noastre  destinate igienei și prevenției bolilor cu răspândire.

Siguranța și sănătatea copiilor sau despre măsurile pe care le-am luat noi

img

Siguranța și sănătatea copiilor este pentru noi, echipa Lumea lui MOMO, la fel de importantă precum o considerați voi, părinții. Iată de ce ne străduim să respectăm cerințele și normele de sănătate și igienă și care sunt direcțiile în care acționăm:

Acces limitat la clasă și clădire

Pentru a reduce răspândirea germenilor și a dimensiunii grupului de control, avem adesea părinți și membri ai familiei care rămân doar în zonele comune ale centrului și în afara acestuia. În această perioadă, aducerea și preluarea copiilor se face în afara clădirii noastre.

Ventilarea încăperilor

Ventilarea spațiilor închise se realizează: dimineața înainte de sosirea copiilor, când aceștia sunt în timpul de joacă liberă din curte sau parc, la ora prânzului și după amiaza, în timpul activităților de curățenie.

Ventilarea naturală durează cel puțin 20-30 de minute. Atunci când vremea ne permite, ținem ferestrele și/sau ușile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulație a aerului în spațiu, fără a compromite siguranța copiilor (de exemplu, ferestre care nu sunt la îndemâna copiilor, uși cu bariere de securitate).

Practici de sănătate îmbunătațite

Menținerea unui mediu sănătos înseamnă curățenie și practici riguroase de igienă (cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, precum și igienizarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor și articolelor din sălile de clasă).

Masca de protecție

Măștile de protecție pentru față sunt furnizate tuturor membrilor personalului și sunt necesare pentru orice adult care intră în clădire. Masca se poartă astfel încât să acopere fața și gura.

Verificarea temperaturii și a sănătății fizice

La sosirea în clădire, tuturor copiilor li se verifică temperatura și simptomele evidente de către cadrul nostru medical. Limita maximă permisă este 37.3. Copiii a căror stare de sănătate nu este sigură, vor pleca acasă cu părinții. Pe tot parcursul zilei monitorizăm starea de sănătate a copiilor, iar dacă se constată că un copil se simte rău, părinții vor fi contactați pentru a-l lua acasă. Copiii care are au febră vor fi ținuți în izolator până sosirea unui membru din familie pentru a fi luați acasă. Orice medicație de urgență este administrată de personalul nostru medical, cu acceptul exclusiv al părintelui.

Antrenament pentru protecție

Sistemele de urgență și evacuare sunt disponibile pe fiecare etaj. Avem un căpitan de siguranță desemnat și respectăm standardele DSP și formare în prim ajutor, aplicate tuturor cadrelor didactice. Echipa noastră primește instruire regulată pentru situații multiple de urgență și evacuare (inclusiv cutremure, incendii și multe altele). De asemenea, respectăm instrucțiunile pentru a garanta supravegherea directă a copiilor în orice moment.

Verificări tehnice periodice

În colaborare cu echipe de profesioniști dedicate, avem grijă ca sistemele noastre de căldură și electricitate să fie verificate periodic. Oferim o atenție specială sistemelor de protecție ferestre si prize.

Sănătate și curățenie

Exersăm împreună cu copiii exerciții ritmice de spălare a mâinilor, de regulă la sosire și plecare, înainte de activități, mese etc. Clasele sunt curățate și dezinfectate în mod regulat cu produse sigure pentru copii, inclusiv lampa cu ozon pentru distrugerea bacteriilor, imediat după plecarea lor din sediu. Tot personalul grădiniței urmează controale periodice de verificarea a stării de sănătate. Personalul cu simptome respiratorii, febră sau orice alte simptome de boli infectocontagioase acute nu se va prezenta la lucru și va anunța această situație echipei de conducere. Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2  sau prezintă simptome specifice, va rămâne acasă pentru observare, testare și îngrijire medicală.

Jucăriile și locurile de joacă

Dezinfectăm în mod constant jucăriile și le verificăm pentru a nu descoperi bucăți rupte sau piese libere. Pentru copiii între 2-3 ani, căutăm eventuale pericole de sufocare și le eliminăm din mediul lor. Transferul de obiecte sau echipamente între casă și grădiniță ne dorim să fie limitat la strictul necesar: haine de schimb, pampers și încălțăminte suplimentară. Copiii nu vor aduce de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Reglementare specială infectare COVID

Echipa educațională sau administrativă va purta mască de protecție în toate situațiile de interacțiune fizică cu copii sau adulți în incinta centrului educațional. Toți adulții care intră în sediul nostru vor respecta regulile noastre de igienă și protecție – obligativitatea purtării măștii de protecție, dezinfectarea/spălarea mâinilor, purtarea de protecție peste încălțăminte, luarea temperaturii.

În situația în care copilul a intrat in contact fizic cu bolnavi de COVID-19 sau au în familie persoane care suferă de aceasta afectiune, sunt rugați să anunțe imediat conducerea grădiniței și să sisteze frecvența copilului sau intre în contact fizic cu părinți, copii sau personal din comunitatea grădiniței. Recomandăm testarea, izolarea precum și alte măsuri impuse de pandemie. Revenirea în colectivitate se face conform măsurilor cerute de Direcția de Sănătate Publică, respectiv după o perioada de 14 zile de carantină sau după o testare PCR în a 8 a zi.

În situația în care educatorul grupei sau unul dintre copii este confirmat pozitiv, activitatea grupei respective se suspendă pe o perioada de 14 zile. Activitatea se poate relua după 8 zile în care toți copii se testează, iar rezultatele sunt negative. Copilul sau educatorul confirmat pozitiv revin în colectivitate după 14 zile de carantină. Sunt scutiți de la măsurile menționat mai sus copiii care au fost confirmați SARS-2 pozitiv în ultimele 180 de zile și au trecut mai mult de 14 zile de la testul pozitiv, precum și cadrele didactice vaccinate.