fbpx

Premise și principii educaționale

Premisele metodei noastre educaționale

img

Noi, părinții le-am dăruit copiilor cel mai minunat dar: viața. Ei, copiii, ne învață în fiecare zi cum să ne bucurăm de VIAȚĂ, de tot ce simțim și primim. De cele mai multe ori învățăm de la ei mai mult decât învață ei de la noi: entuziasmul fără umbră, bucuria fără teamă, bucuria jocului și a explorării fără limite.

Lumea lui MOMO își propune să sprijine familiile de pretutindeni cum să trăiască și să descopere  ceea ce contează pentru ei cu adevărat. Întrebarea de care am plecat a fost una pe care o repetă adesea copii: cum și de ce? Iar răspunsul l-am primit tot de la ei.

A crește un copil este precum intrarea într-o lume nouă, poate fi asemănătoare cu învățarea unei noi limbi. Un mod nou de a te apropia, de a asculta, de a observa, de a procesa și relaționa. De a experimenta iubirea.– Mira Loghin Fondator, Lumea lui MOMO

Educație cu blândețe

img

Aderăm la o educație cu blândețe centrată pe nevoile de bază ale copiilor. O educație care le oferă dreptul de a fi tratați cu respect, reciprocitate și egalitate. Pentru că doar așa pot deveni adulți împliniți. De aceea am creat un mediu în care fiecare copil să se simtă în deplină siguranță emoțională și acceptare, adică iubit și apreciat pentru că este.

Relaționare armonioasă

img

Ne autodefinim ca un spațiu educațional în care copiii învață să trăiască într-un microunivers: o lume împreună cu alți copii care au inevitabil strategii diferite pentru aceleași nevoi, așa cum ei înșiși sunt unici. Copiii descoperă lumea prin relațiile cu adulții și o continuă alături de copii.  De aceea considerăm că fiecare interacțiune se poate construi sănătos doar pe bază de respect, grijă și acceptare.

La Lumea lui Momo copiii deprind ceva mai mult decât cunoștințe de comportament și științe: ei învață relaționarea sănătoasă. Pentru că suntem înainte de toate o comunitate de indivizi unici și irepetabili, iar acest lucru se regăsește în tot ceea ce facem pentru copii. Imaginați-vă o lume condusă de lideri empatici și nu de unii dominați de dorința de putere. Fiecare copil crescut în spiritul Lumea lui Momo poate deveni un astfel de lider. Iar acest lider al viitorului poate fi chiar copilul vostru.

Principii educaționale

img

Convingerea noastră este că într-un mediu de siguranţă emoţională, copilul este entuziasmat și relaxat să descopere lumea în care trăiește,  îşi găseşte motivaţia interioară de a se implica și interacționa, îşi poate dezvolta cu ușurință competenţe fizice, emoționale şi mentale, poate privi cu încredere și acceptare mediul extrafamilial. 

Cei mai potriviţi educatori în primii ani de viaţă ai copilului sunt părinţii. De aceea rolul lor nu poate fi substituit de munca educatorilor, iar valorile şi mediul de acasă să se regăsească şi în sânul comunităţii noastre şi viceversa. Comunitatea educațională Lumea lui MOMO dorim să fie o prelungire a familiei.

Dorim să sprijinim nevoia copiilor de învăța cum să gândească independent, cum să găsească un sens în ceea ce fac, cum să se integreze într-o comunitate socială, cum să trăiască împreună cu alţi oameni care au nevoi diferite de ale lor.

Credem că dezvoltarea sănătoasă a copilului are loc cu adevărat în contextul unei comunităţi cu relaţii sociale sănătoase între părinţi, instructori şi copii, de aceea misiunea noastră este să creăm o comunitate conştientă în educaţia şi creşterea copiilor.

Copiii descoperă lumea prin relaţiile cu adulţii și copiii, de aceea este important că fiecare interacţiune să fie cu respect, grijă şi acceptare indiferent că este între adulți, adulți-copii, copii-copii.

„Copiii nu sunt oamenii de mâine, ci oamenii de azi. Au dreptul să fie luați în serios. Au dreptul de a fi tratați de adulți cu tandrețe și respect, ca egalii lor. Să le permitem să devină oricine vor să fie, pentru că persoana necunoscută din interiorul fiecăruia dintre ei este speranța pentru viitor.”– Janusz Korczak