fbpx

Comunicarea Nonviolentă

Ce este Comunicarea Nonviolentă

img

Dacă „violent” înseamnă a acționa în moduri care duc la rănire, atunci o mare parte a modului în care comunicăm — judecarea celorlalți, agresiunea verbală, tendința rasială, învinovățirea, arătarea cu degetul, discriminarea, vorbirea fără a asculta, criticarea celorlalți sau pe noi înșine, etichetarea , a reacționa atunci când ești supărat, a folosi retorica politică, a fi defensiv sau a judeca cine este „bun / rău” sau ce este „bine / rău” cu oamenii — ar putea fi numit într-adevăr „comunicare violentă”.

Copiii au nevoie de mult mai mult decât competențe în citit, scris și socotit, la fel de importante pe cât ar putea fi acestea. Copiii au nevoie să învețe cum să gândească singuri, cum să găsească sens în ceea ce învață, cum să lucreze și să trăiască împreună.– Marshall Rosenberg Educator & Fondator, Comunicarea Nonviolentă

Comunicarea Nonviolentă creată de psihologul american Dr. Marshal Rosenberg în urma cu 40 de ani, este o formă de comunicare conștientă, o filozofie de viață și deopotrivă un set de tehnici și intenții, care ne sprijină să ajungem la ce este important pentru noi,  să ne auzim pe noi și pe ceilalți, să valorizăm nevoia celuilalt ca fiind egală cu a noastră concentrându-ne pe conștientizarea lucrurilor pe care le observăm, le simțim, avem nevoie, și le cerem. Este un instrument valoros prin care ne luăm puterea pe care am lăsat-o cândva în grija altora, respectiv să devenim autonomi în privința alegerilor pe care le facem în viață.

Practica comunicării nonviolente ne ajută să trecem dincolo de ceea ce afișăm sau spunem și să vedem că toate acțiunile noastre au la bază nevoi umane pe care dorim să ni le împlinim.  Când mutăm întreaga noastră atenție pe ceea ce observăm, simțim, avem nevoie și dorim să trăim — în loc să etichetăm și să judecăm – descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni. Precum și darurile extraordinare de înțelegere, empatie, compasiune și conectare care contribuie la calitatea relațiilor noastre.

Comunicarea Nonviolentă oferă un proces de conectare cu tine și cu ceilalți, astfel încât să poți trata situațiile provocatoare din viața ta cu grijă și compasiune, obținând mai multă apropiere și colaborare. Fie că îți dorești mai multă împlinire în relațiile de familie, cu copiii, la job, cu prietenii tăi sau chiar în relațiile sociale.

Intenția reprezintă filosofia de viață, conștiința, spiritualitatea comunicării nonviolente. Tehnica acestei metode este formată din toate instrumentele care ne ajută să punem în practică intențiile:

  • procesul comunicării nonviolente (4 pași ce pot fi folosiți în 3 moduri)
  • limbajul comunicării nonviolente, care are ca element principal sentimentele și nevoile noastre.

Ariile pe care comunicarea nonviolentă le poate îmbunătăţi sunt următoarele:

  • conexiune cu noi înșine și cu ceilalți
  • empatie și compasiune
  • libertate de alegere
  • putere personală, curaj
  • dorința de a contribui din inimă
  • transformarea conflictelor și cooperare

Cu ajutorul instrumentelor comunicarii nonviolente, putem conștientiza și înțelege ce ne stimulează (deranjează), ce ne provoacă la interior pentru a ne asuma responsabilitatea reacțiilor noastre și pentru a aprofunda conexiunea cu noi înșine și cu ceilalți, transformând modelele pe care le-am învățat de la alții în acțiuni care cresc calitatea vieții noastre și a celorlalți

Modelul Comunicării Nonviolente

img

Comunicarea Nonviolentă (CNV) se bazează pe abilități de comunicare și limbaj care ne întăresc capacitatea de a rămâne oameni, chiar și în condiții dificile. NVC ne ghidează în reformularea modului în care ne exprimăm și auzim pe alții, și ne instruiește să observăm cu atenție și să putem specifica comportamente și condiții care ne afectează. Cu accentul pe ascultarea profundă și exprimare sinceră CNV promovează intenția pentru conectare, grija pentru nevoile tuturor, exprimarea sinceră și ascultarea empatică, generând o dorință reciprocă de a oferi din inimă.

Cele patru componente ale Comunicării Nonviolente care ne sprijină exprimarea sinceră și ascultarea profundă sunt:

  • Observația —să vedem realitatea exact așa cum este ea, fără judecăți, evaluări sau interpretări. Reprezintă exact ce percepem la nivel senzorial – văz, auz, miros, gust, pipăit
  • Sentimentele — emoțiile, senzațiile pe care le trăim și le simțim în raport cu ceea ce observăm
  • Nevoile — ceea ce stă în spatele sentimentelor. Ele reprezintă fundamentul comunicării nonviolente. Toate ființele umane au același set de nevoi. Nevoile nu presupun nimic particular (o persoană, un loc, o acțiune, un obiect), spre deosebire de strategii, care sunt particulare și reprezintă modalități de împlinire a nevoilor
  • Cerinţa — acțiunea concretă și pozitivă pe care am dori să o facem noi sau cealaltă persoană, în scopul împlinirii nevoilor noastre.
Cele trei moduri în care putem folosi cei 4 componente sunt:

  • Conexiunea cu sine — folosim pașii pentru ‘a vedea’ și a ne conecta cu ce este în interiorul nostru, cu ce este cu adevărat important pentru noi
  • Exprimarea sinceră — folosim cei patru pași pentru a exprima celeilalte persoane ce se întâmplă în noi, fără a folosi critică, învinovățiri, judecăți sau evaluări
  • Ascultarea empatică — folosim cei patru pași pentru a asculta cealaltă persoană, fără să auzim critică, învinovățiri, judecăți sau evaluări. Pentru a face asta, ne concentrăm atenția pe sentimentele și nevoile celuilalt.

Comunicarea Nonviolentă - pentru părinți și copii

img

Atunci când un părinte este deconectat de propria persoană, adică de ceea ce simte, are nevoie și își dorește — are impact asupra capacității lui de a asculta cu prezență, de a-și înțelege copilul și a-l sprijini să facă față propriilor provocări interioare. Cu cât suntem mai rupți de ceea ce se întâmplă în noi, cu atât mai mult ne este dificil de a ne exprima cu onestitate și transparență ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Fără să emitem judecați sau alte gânduri moralizatoare la adresa noastră sau a celuilalt. Când reușim acest lucru avem mai multe șanse să ne bucurăm de o relație apropiată, de iubire, apreciere și încredere chiar și în situațiile în care punem limite copiilor sau nu suntem de acord unii cu alții.

Învățarea comunicării nonviolente este un proces similar cu învățarea unei noi limbi sau abilități: necesită timp pentru practică, blândețe față de noi înșine pentru toate momentele în care nu reușim asimilarea limbajului și autodisciplină. În plus, deoarece Comunicarea Nonviolentă ne invită la un nivel de vulnerabilitate și grijă care adesea nu sunt familiare sau obișnuite, integrarea completă a conștiinței care stă la baza acestui limbaj este probabil să necesite schimbări în conexiunea noastră internă cu noi înșine și vindecarea durerilor din trecut.

În educația copiilor, aplicarea principiilor de comunicare nonviolentă înseamnă înainte de toate crearea unui mediu de siguranță și încredere – în sprijinul învățării și creșterii atât pentru fiecare copil cât și pentru întreaga comunitate.

Comunicarea Nonviolentă în educație creează siguranță și încredere oferindu-le copiilor, părinților, familiilor, cadrelor didactice posibilitatea de a fi auziți profund, de a experimenta o comunitate bazată pe sprijin, pe responsabilitate, pe exprimare deplină într-un mod care să conducă la conexiune și să se dezvolte ușurința și încrederea dar mai ales să servească nevoilor de creștere ale copiilor.

Educația care îmbogățește viața, este o educație care îi pregătește pe copii să învețe de-a lungul vieții lor, să relaționez bine cu ei înșiși și cu ceilalți,  să fie creativi, flexibili și aventuroși și să ofere compasiune nu doar celor pe care îi cunosc, ci întregii omeniri.– Dr. Marshall Rosenberg Creatorul Comunicării Nonviolente