fbpx

Rolul educatorului

Rolul educatorului

img
rolul educatorului

Odată cu acomodarea copilului la grădinița noastră, educatoarea  devine treptat persoana de referinţă din viaţa copilului. Ea este un model uman, un model social, un model emoţional, iar prin felul în care acţionează, se comportă, interacționează sau chiar reacționează, devine un model de viaţă pentru copii.

Educatoarea la Lumea luI Momo este figura reprezentativă pentru copil, ea este practic peste tot – în clasă, în spațiul de creație sau joacă liberă, la frământat aluaturi, la curățat legume și fructe pentru dulcețuri sau murături, la filțuit lâna, la cusut fetru – având deopotrivă viziunea de ansamblu cât și a tuturor detaliilor, fie că ne referim la pregătirea ritmului zilei sau la întreaga Epocă.

Sarcinile semnificative pe care le îndeplinește educatorul pot fi înțelese mai bine de către copii atunci când aceleași gesturi sunt experimentate în jocul lor liber. Copiii au puține șanse astăzi să vadă adulți folosindu-și mâinile pentru a spăla vase, a coase sau a coace pâine. Iar această observație servește la stimularea energiei copiilor, dezvoltând în ei o atitudine pot face și eu asta.

Fiecare educatoare Lumea lui MOMO, este pregătită, inspirată, motivată  să conștientizeze evoluţia individului şi a umanităţii, deoarece participă în mod activ la amândouă. Toate acestea îi dau, în existenţa sa, de om şi educator, forța, siguranța, dar şi conștiința unei mari responsabilităţi.

Este important ca educatoarea să îşi poate accepta greşelile şi limitele umane pentru a câştiga mai multă încredere şi autoritate atât în relaţia cu copiii, cât şi în cea cu adulţii. Ea are nevoie să se autoeduce în permanenţă, are nevoie de reflectare și conectare cu sinele.

Ca educator Lumea lui MOMO, e important să ieşi din învelişul protector al rolului şi să relaţionezi natural cu copiii, astfel încât să răzbată şi în exterior ceva din fiinţa ta lăuntrică.

Ca educatoare Lumea lui MOMO important să-ți deschizi inima, să realizezi o punte între tine şi copii, între tine şi părinţi. Şi mai e nevoie să fii „odihnită”, detaşat emoțional și fără așteptări. Adică să ai acel spaţiu interior necesar formării acestor relaţii interumane, pentru a da un impuls de bucurie şi siguranţă emoţională copiilor pe care îi creşti și educi.

Educatorii noștri sunt pregătiți să observe copiii, pornind de la aspectele fizice, până la capacitățile sociale, emoționale, temperamentale și intelectuale atât ca indivizi cât și în interacțiunile de grup astfel încât felul în care sunt îndrumați, ghidați și însoțiți să țină cont de toate aceste aspecte.

Educatorii Lumea lui MOMO aparțin unei comunități deschise către dialog, empatie, sprijin, învățare, tovărășie iar rezultatele muncii lor se oglindesc în evoluția lor umană și profesională.

Intenția noastră este să ne creştem copiii într‑o lume paşnică, corectă şi bună. Este important să le facilităm evoluţia, să descoperim noi moduri de a trăi, a învăța și a se dezvolta împreună, pentru a crea o umanitate mai înţeleaptă, mai paşnică şi mai armonioasă.

— Marsall Rosenberg

Cunoaște echipa!