fbpx

Alimentația copiilor

Alimentația copiilor

img
alimentația copiilor

Preocuparea noastră pentru nevoile de bază ale copiilor, include o atenție specială și felului în care hrănim copiii, astfel încât să le asigurăm o dietă sănătoasă, naturală cu respect și recunoștință pentru tot ce ne oferă natura și nevoile de creștere ale copiilor.

Dieta zilnică și săptămânală cuprinde preparate din cele 6 grupe de alimente sănătoase legume, fructe, cereale, lactate, proteine, nuci și semințe importante pentru creștere, dezvoltare și învățare. Fiecare grupă de alimente are componente nutritive diferite, de care corpul copilului are nevoie pentru a crește și a funcționa corect.

Suntem conectați pe tot timpul anului la anotimpurile pe care le trăim, așadar și în cazul alimentației le oferim copiilor experiențe care să îi ajute să integreze schimbările din natură. Fie că vorbim despre gustări, mic dejun sau prânz copiii se bucură de abundentă fiecărui anotimp. Evităm alimente congelate și pe cele care nu sunt specifice sezonului în care ne aflăm.

Meniul este lacto-vegetarian, însă avem opțiuni pentru anumite intolerante alimentare sau diete fără proteină alimentară. Nu folosim zahăr rafinat în preparatele pe care le gătim pentru copii sau împreună cu ei, folosim opțiuni precum zahărul de cocos, sucanat de trestie de zahăr, miere sau fructe uscate.

Servim pâine doar la micul dejun și optăm pentru cea făcută în casă cu coacere și dospire lentă.

Copiii se hrănesc singuri cu lingura, furculița sau lingurița, ajutorul pe care îl primesc din partea noastră este încurajarea că se descurcă foarte bine așa cum pot ei. Se servesc singuri din platouri, ajută la punerea și strângerea mesei și participă la pregătirea micului dejun.  Aceste activități contribuie la nevoia lor de autonomie, contribuție și încrederea în propriile forțe. Așa cum spunea Maria Montessori, încercăm să nu facem în locul copiilor ceea ce pot face singuri în timp ce le oferim modele sănătoase și autentice de viață.

Hrană pentru energie, vitalitate și bucurie

img
fructe și legume

proaspete și crocante

Fructele și legumele oferă copiilor energie, vitamine, antioxidanți, fibre și apă și contribuie la păstrarea sănătății corporale și mentale. Oferim zilnic cel puțin o gustare care contine fructe și legume de diferite culori, texturi si gusturi, achizitionate pe cat posibil din piața, de la producători locali. Punem accent pe fructele și legumele pe care le aduce fiecare anotimp, și le evităm pe cât posibil pe cele de import, cu exceptia citricelor si bananelor.

alimente din cereale

Sănătoase și gustoase

Alimentele din cereale includ pâine, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, couscous, orez, porumb, quinoa, mei, mămăligă, ovăz și orz. Aceste alimente oferă copiilor energia de care au nevoie pentru a crește, a se dezvolta și a învăța. Alimentele din cereale cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi pastele integrale și pâinea, îi vor oferi copilului tău o energie de durată mai lungă și îi vor face să se simtă mai plin mai mult timp.

lactate

Moderație și echilibru

Alimentele lactate pe care le oferim copiilor sunt lapte, brânza, unt și kefir de capră. De regulă oferim aceste alimente la micul dejun, maxim de 2 ori pe săptămână în combinație cu legume sau cereale integrale. Pentru copiii care au intoleranță la aceste alimente, putem oferi alternative vegane în acord cu dieta oferită acasă, sub îndrumarea părinților și a medicului din grădiniță.

proteine

Vitamine și minerale

Alimentele bogate în proteine ​​includ ouă, fasole, linte, naut, tofu, mazăre, fasole și nuci. Aceste alimente sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea musculară a copilului dumneavoastră. Aceste alimente conțin și alte vitamine și minerale utile, cum ar fi fierul, zincul, vitamina B12 și acizii grași omega-3, deosebit de importanți pentru dezvoltarea și învățarea creierului copilului dumneavoastră. Ele se găsesc atât la micul dejun cât și la masa de prânz.

nuciși semințe

Fibre și antioxidanți

Nucile și semințele sunt comori naturale de nutrienți precum vitamine, minerale, antioxidanți, acizi grași esențiali, proteine ​​și fibre. Ele stimulează starea de spirit și sistemul nervos, contribuind la creșterea sănătoasă a copiilor, mai ales din punct de vedere cognitiv. Meniul nostru săptămânal include migdale, caju, macadamia, nuci, fistic, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac și alune de pădure. Ele sunt prezente în mod special în meniul de mic dejun, gustări și în deserturile pe care le pregătim cu copiii.