fbpx

Interviu cu Mira Loghin @ Revista AVANTAJE

Revista Avantaje

„Copiii ne trag de mână și ne fac atenți că prezentul este acum și aici” — acesta este motto-ul cu care se deschide interviul acordat recent de Mira Loghin, fondatoarea Centrului de Educație Alternativă Lumea lui MOMO, revistei Avantaje. Consilier parental, trainer în Comunicare Nonviolentă, Solution Focus Coach, și autoare a cărții Grădinița pentru totdeauna, apărută la Editura Univers, Mira este supranumită și Miracolina. Pentru cei care o cunosc, acest lucru nu este suprinzător pentru că au fost martori oculari. În fel său unic, cu multă perseverență, încredere și optimism, Mira a reușit să aducă o mare schimbare concretă, reală, acolo unde contează cel mai mult. În educație. În educația timpurie a copiilor, aceea care stă la baza formării copiilor. Grădinița.
Am selectat câteva dintre gândurile Mirei împărtășite în paginile revistei și sperăm să vă trezească curiozitatea pentru a citi integral interviul apărut în ediția tipărită a revistei:

„A fi prezent lângă copilul tău înseamnă inclusiv să te judeci mai puțin, să te învinovățești și să înțelegi că dificultatea lui de adaptare este un proces firesc și natural care cere timp. Lacrimile lui cer să fie auzite și îmbrățișate, iar el are nevoie să audă încurajarea că dacă acum e greu, ai încredere că într-o zi se va putea desprinde și va merge cu bucurie dincolo de ușă.”

„Abia când am devenit mamă, iubirea a căpatat un sens pentru mine. A crește un copil este precum intrarea într-o lume nouă, poate fi asemănătoare cu învățarea unei noi limbi. Un mod nou de a te apropia, de a asculta, de a observa, de a procesa și relaționa. De a experimenta iubirea.”

Revista Avantaje

„Copiii învață să vorbească despre emoții, vorbindu-le noi despre emoțiile noastre.”

„Siguranța emoțională înseamnă pentru mine nu un mediu protejat și lipsit de limite sau provocări. O celulă prin pereții căreia nu pătrunde nimic din afară. Acest lucru este greu de dobândit într-o existență pământeană. (…) Atunci când ne propunem ca adulți să creăm un mediu de siguranță emoțională pentru copiii noștri, să începem cu noi înșine. Să ne transformăm lumea interioară astfel încât să ne simțim iubiți și acceptați așa cum suntem. Când încetăm a ne mai judeca și biciui pentru greșelile pe care le facem sau pentru că nu împlinim așteptările celorlalți, devenim liberi, deschiși și începem să înflorim. Copiii își doresc părinți fericiți. ”

„(…) miracolele pe care le fac copiii ne deschid nouă, adulților, o poartă de reîntoarcere la copilăria noastră, la inocență, la frumusețea pură, la simplitate și să ne continuăm viața din punctul în care eram de-o vârstă cu copilul ei.”

„Viața mea este o curgere firească, nu are nimic spectaculos. Ador simplitatea și o caut în toate experiențele mele, începând cu felul în care îmi petrec timpul, hrana pe care o prefer și oamenii din jurul meu. (…) Prețuiesc mult relațiile pe care le am, sunt o hrană de suflet și minte greu de egalat cu alte experiențe, iar unele dintre ele sunt chiar prietenii de sprijin. Relațiile pe care le am sau le-am avut m-au sprijinit să introduc practica recunoștinței și aprecierii.”

Așadar, pentru a perspectivele Mirei Loghin despre experiența transformatoare pe care o aduce rolul de mamă, importanța primelor zile de grădiniță, singuranța emoțională a copiilor, miracole și bucuriile simple ale vieții, luați Revista Avantaje din luna august 2021.

About Author

Avatar photo

Related posts