Copiii iubesc proiectele. Contribuția lor directă la materializarea unor proiecte, naşte în copii o dorință şi mai puternică pentru cunoaştere. În acest fel informația nu este adusă copiilor într-o formă brută şi neprietenoasă, dimpotrivă, dă posibilitatea copiilor să contribuie; să observe; să-şi pună cât mai multe întrebări; şi, de ce nu, să încerce să găsească răspunsuri, apelând la firul logic al poveştii.
Această poveste e faza premergătoare proiectului. În acest fel apetitul pentru explorare se intensifică. Să nu uităm că totul este o joacă, o joacă frumoasă şi cu sens.
Un proiect realizat împreună cu copiii, pe lângă informația pe are o aduce, deopotrivă, poate naşte în copii, curiozitate, interes şi odată cu ele, aduce joacă şi învățare logică.
Iată de ce, în joaca noastră zilnică din #LumealuiMOMO, ne folosim deopotrivă de curiozitatea înnăscută a copiilor și de tot felul de lucrușoare … pietre, fllori presate, mușcchi verde, semințe, bucățele de materiale,
Proiecte, pietre, ierburi și multe minunății
Când copiii sunt mici, explorează natura, atingând iarba, pământul, plantele, copacii, nisipul și pietrele. Pe măsură ce cresc, devin din ce în ce mai curioşi şi încep să pună întrebări despre tot ceea ce văd, aud şi ating. Acesta este momentul propice pentru a ne aşeza alături de ei şi a începe să le povestim și să explorăm împreună.
Și da, orice poate fi un pretext, un subiect fascinant pentru un copil și un instrument de învățare, atunci când este folosit într-un mod adecvat. Natural. Așa cum facem noi cu anotimpurile, sărbătorile, pietrele, iarbă, bețe, sforicele, popcorn și câte alte și mai câte.
Peste tot găsim pietre de toate felurile, zilnic călcăm pe ele şi de puține ori ne gândim la originea lor sau la felul cum s-au format. Ne luăm lupa și enciclopedia, iar astfel putem studia pietrele cu mai multă atenție. În acest fel copii pot observa că pietrele au forme, mărimi şi culori diferite. De la micile observații pe care le facem împreună cu ei, într-un firesc absolut, întrebările lor vor curge, iar informațiile venite din acest proces natural de observare, se vor sedimenta frumos în bagajul cognitiv al fiecărui mic explorator.
Când pietrele prind glas … Pietre căței!
„Hai să ne jucăm cu pietre!” De câte ori auzim această chemare a copiilor! Știm cât îi bucură. Și știm și de ce. Pentru ei pietrele au lucruri de spus. Ascund secrete doar de ele știute, iar imaginația lor le folosește pentru a da viața unor povești.
Copiii adună pietre de peste tot și apoi bucuroşi, le duc acasa. Adeseori obişnuiesc să spună „am găsit o piatră frumoasă și ste pentru tine.” Dacă am şti câte poveşti au adunat pietrele acestea, atunci poate le-am ține mai mult în mână … Doar ne-or spune şi nouă, adulților, o poveste. Spălate de atâtea ploi şi mângâiate de atâtea valuri, servind drept adăpost micilor vietăți … Și, iată-le acum, ajunse în căuşul palmei unor copii curioşi, care le păstrează cu sfințenie pentru a le dărui celor dragi.
În loc de P.S.
Și pentru că o singură imagine spune cât o mie de cuvinte, vă lăsăm aici câteva mărturii … imagini ale unor proiecte realizate și mult entuziasm și bucurie în casa lui MOMO.