Cresc odată cu copilul meu – program de educație pentru părinți, bunici, bone

Copiii noștri nu sunt ai noștri. Noi, părinții, le-am dăruit viața și suntem însoțitorii lor de drum până își iau zborul. Este un adevăr greu de acceptat pentru unii dintre noi, dar care își dovedește valoarea odată ce îți pui întrebarea care este rolul primordial al educației. Și mulți dintre noi uităm adesea că ei, copiii noștri, nu vor fi toată viața copii.

Am gândit tot ce facem la Lumea lui Momo ca pe un dar pentru viitorii adulți. Copilăria e o etapă a vieții, una decisivă, dar aventura începe cu adevărat abia atunci când ești matur și poți la rândul tău să împărtășești valorile pe care le-ai primit în cei șapte ani de acasă. Am creat acest spațiu ca pe un alt acasă – și așa stând lucrurile nu avem cum să vă scoatem din această poveste pe voi, părinții. Și ne poziționăm față de părinți ca parteneri în educația și creșterea sănătoasă a copiilor. O spunem deschis încă de la început și construim această relație pas cu pas, pe tot parcursul parteneriatului nostru.

Ce facem concret pentru asta?

În primul rând vă invităm să ne cunoaștem înainte de a înscrie copilul la activitățile noastre. Și asta pentru că vrem să ne asigurăm că ne înțelegeți și împărtășiți valorile noastre. În al doilea rând, odată ce v-ați decis să faceți parte din comunitatea noastră de părinți, copii și educatori, vă invităm să luați parte la un curs de comunicare empatică, non-violentă, susținut de partenera noastră Monica Reu, Președinte Asociației de Comunicare Non-Violentă din România. Apoi stabilim întâlniri periodice cu părinții în cadrul cărora vom povesti despre tot ceea ce se întâmplă în viața noastră de părinți și/sau educatori în relația cu copilul. Sincer, deschis și fără teamă – în lumea emoțiilor și  a trăirilor nu există bine sau rău.

De ce? Suntem încredințați că voi vreți să faceți cele mai bune alegeri pentru copilul vostru, dar – așa cum mai toți am fost cândva – de multe ori sunteți copleșiți de greutatea deciziei. Poate că în primul an de viață, când copilul are nevoie în primul rând de somn, lapte și de atingerea blândă a mamei, totul e mai ușor. Dar începând din momentul în care copilul își manifestă independența și dorința de cunoaștere, când începe explorarea și socializarea, apare și nevoia de a explica copilului un pericol sau de a corecta un comportament nedorit.

Comunicarea empatică vă ajută să înțelegeți nevoia care se ascunde în spatele comportamentului copilului și să interpretați corect ceea ce vrea acesta să transmită. Copiii trăiesc emoții foarte puternice, iar emoțiile sunt dublate de cele mai multe ori de neputința de a le exprima. O criză de tantrum nu e niciodată un simplu acces de furie. Rolul nostru, al educatorilor de la Lumea lui Momo, este să vă ajutăm să decriptați corect mesajele pe care încearcă copilul să le transmită și să vă adaptați reacția la acestea. Copilul are nevoie să îi fie văzute și înțelese emoțiile și stările. Cearta, pedeapsa, etichetele vor aduna în el o mare doză de frustrare care se va manifesta tot agresiv, în alt mod și într-un alt moment.

Siguranța emoțională este cel mai importantă nevoie a copilului, dincolo de cele primordiale legate de masă, somn, frig sau cald. De aceea ne-am propus să vă împărtășim din experiența noastră pentru a vă ajuta să îi oferiți copilului acest dar de pe urma căruia va beneficia toată viața. Sentimentele de acceptare și de apartenență la un loc – fie el casă, parc, grădiniță, școală, loc de muncă – sunt direct legate de aceasta. Pentru noi niciodată programa de învățământ nu va fi mai importantă decât ceea ce simte copilul sau de modul în care sunt împărtășite cunoștințele. Studiile PISA realizate recent arată că din păcate copiii și elevii din România se situează pe ultimul loc din Europa în privința sentimentului de apartenență la școală – iar acest fapt le afectează nemijlocit rezultatele la învățătură. Doar gândiți-vă la asta!

Suntem aici pentru a vă împărtăși din experiența acumulată de noi în educația timpurie. Și noi învățăm în continuare de la copii – vă vom spune cum reușim să facem asta. Comunicarea non-violentă este la îndemâna noastră și odată ce vom reuși să ne-o însușim relația dintre părinte și copil capătă o altă valoare. Copilul învață în primii ani de viață cum să relaționeze cu lumea din jur, iar modul în care relaționează părinții cu el sunt primul lui know-how. De ce? Pentru că până la vârsta de 3 ani copiii nu pot face distincția între ceea ce simt ei și ceea ce simt alții – și cred că sentimentele și experiențele lor au valoare de adevăr ultim. Iar atunci când părintele va stabili un mod sănătos de relaționare cu copilul, unul neagresiv și empatic, acesta va deveni modul copilului de a se raporta la el și la lumea din jur.

Cursul introductiv de comunicare empatică susținut de Monica Reu este doar un prim pas – da, unul foarte important. Recomandăm ca părinții să parcurgă și cea de-a doua etapă, cursul extins, de două zile – în care vor afla mai multe despre relaționarea sănătoasă cu cei mici. Le promitem că ceea ce vor afla la acest curs îi va ajuta nu doar în viața de părinte ci și în cea de cuplu sau în cea profesională. Și îi asigurăm că pe tot parcursul relației noastre vom învăța unii de la alții în fiecare zi.

Beneficii pentru copil:

  • Experimentează și acasă valorile însușite în comunitatea Lumea lui Momo;
  • Află că este acceptat și iubit necondiționat, indiferent de comportament;
  • Crește încrederea sa în adulții din jur și stima lui de sine;
  • Deprinde un  mod sănătos de relaționare de pe urmă căruia va beneficia toată viața.

Beneficii pentru părinte:

  • Descoperă avantajele unui tip nou de relaționare;
  • Îmbunătățește relația cu copilul și cu cei din jur;
  • Crește stima de sine și încrederea în capacitatea sa de a fi un părinte bun;
  • Intră într-o comunitate cu părinți care îi împărtășesc valorile.

Info administrativ:

Orar: Cursul introductiv și cursul extins sunt realizate și anunțate periodic.

Cost: 0000 /luna pentru X întâlniri.

Înscriere: se face la [email protected], specificând vârsta copilului. Detalii la telefon:  0723565113 sau 0754.565.111