De ce iubim noi poveștile? Pentru că un copil care citește va fi un adult care gândește. Un om care se informează, filtrează, cântărește și decide. Iar poveștile sunt primul pas în această minunată aventură de descoperire de sine și evoluție. Fără vorbe prea multe, dar cu exemple concrete, iată ce sunt în stare să facă poveștile spuse frumos în #LumealuiMOMO.
Momentul nostru de poveste
Momentul nostru de poveste este unul mult aşteptat de copii. Adesea copiii îşi exprimă dorința de a asculta o anumită poveste de mai multe ori. Când o astfel de poveste este cerută de copii în repetate rânduri, realizăm că acest lucru aduce bucurie şi interes pentru cunoaştere. Din acest motiv este suficient pentru a realiza împreuă cu ei, întregirea tabloului prin crearea unei experiențe auditio-vizuale complete, pe de o parte prin ascultare şi pe de altă parte prin realizarea unei scenete menită să-i aducã pe copii mai aproape de personaje şi de lumea minunatã în care se petrece acțiunea.
În acest fel atenția copiilor este orientatã spre firul poveştii, spre acțiunea poveştii, spre personaje și chiar detalii.
Când deschizi o carte, o nouă lume se arată către tine, întinde mâinile şi îmbrățişează-o!
Poveşti și cu zânițe și desene pe lingurițe
Odată introduși în lumea magică a poveştilor, copii se lasă purtați într-o aventură a cunoașterii. E o explorare a unui univers în care-i încurajăm să pătrundă cum îți doresc. Cu toate întrebările și speranțele, cu prietenii lor și chiar cu alte personaje.
Adeseori copiii de la #LumealuiMomo în jocul de rol se lasă purtați de simbolurile basmelor pe care obișnuim să le spunem. Iar de aici, copiii își iau lecții valoroase. Aceste zânişoare, de exemplu, pot experimenta toate emoțiile cu care copiii îşi doresc să le însuflețeascã. Datorită faptului că fețişoarele lor nu reprezintă o imagine finită, prin joc, copiii au posibilitatea să treacă zânişoarele prin filtrul propriilor emoții şi nu, numai.
Alteori, pictăm și desenăm … cu și despre emoții. Deloc întâmplător. Copiilor le vine foarte greu să vorbească despre ceea ce simt, însă jocul este cea mai potrivită unealtă. Cu ajutorul jocului și desenului, copiii pot comunica cu mai multă ușurință, reușind astfel să identifice emoții despre care altfel, le-ar fi greu să vorbească.
Imaginația, jocul, poveştile şi enciclopediile aduc până și Australia mai aproape de copii. Realizând în joacã un mediu asemănător cu cel al țării pe care o explorează, le dăm copiilor posibilitatea să descopere lumea într-o manierã apropiatã sufletului lui, jocul.
La noi lumea poveștilor și basmelor nu se termină niciodată. Și tot jocul, și emoția le însoțesc întotdeauna!