Mira Loghin, miracolina tuturor

Mira Loghin este fondatorul și vizionarul Centrului de Educație Alternativă, Lumea lui Momo. După o îndelungată experiență în managementul comunicării, după mai mult de 15 ani în care a îmbrăcat ținute business, Mira a decis să schimbe totul pentru haine mai lejere, pentru o viață fără etichete și fără constrângerile formalismului. Pentru ea totul a început odată cu venirea pe lume a fiului său Zoran. Apoi a urmat una dintre cele mai profunde descoperiri din lumea cărților,  Momo a lui Michael Ende, despre care spune că i-a dat curajul să își schimbe viața, dar mai ales felul în care alege să simtă și să trăiască timpul. 

Pentru Mira, Lumea lui Momo a devenit un mod de fi si a trăi, în care crede cu toată ființa. Îndemnul lui MOMO, personajul magic al poveștii,  “Timpul se simte doar cu inima” a devenit motto-ul ei. A pus aici tot ce își dorește pentru copilul ei și toți copiii acestei lumi, indiferent dacă au 0 sau 99 de ani.

Am creat un concept de viață în care fiecare copil sau adult are oportunitate de creștere și învățare,  pentru a da împreună o altă valoare timpului pe care îl trăim zi de zi. Un “Impreună” de părinți și copii ale căror valori sunt învățarea prin joacă, siguranța emoțională, conectarea, atenția la nevoi, bucuria de a fi, de a iubi și a dărui.” povestește Mira.

Siguranța emoțională și jocul sunt cuvintele-cheie din jurul tuturor activităților de la Lumea lui Momo.

De ce?

Pentru că prima este vitală pentru evoluția sănătoasă a oricărui viitor adult, iar cea de-a doua este principala modalitate de învățare a copilului. Pentru copii, totul e o joacă, de la spălatul pe mâini, până la așezarea mesei sau a literelor în formă alfabetică. Iar acolo unde noi, adulții, avem tendința să vedem sarcini obligatoriu de bifat pe parcursul unei zile, copiii văd doar noi spații de explorat.

Sigur că nu e ușor să dai în mintea copiilor și să devină ocupația ta numarul 2. Nici pentru Mira nu e ușor și de multe ori viața de simplu angajat i se pare mult mai comodă decât cea de antreprenor. Mai ales că și-a ales un concept pentru care nu există un model de urmat. Dar Mira are, ca și copiii, mentalitate de explorator. De aceea studiază, ascultă, observă, experimentează și pune în practică doar ceea ce rezistă testelor. Și singurul lucru cu care nu se joacă este siguranța emoțională a copiilor. Pentru că atunci când copiii sunt acceptați și iubiți necondiționat, fără judecată sau dorință de îndreptare, lumea chiar devine un loc mai bun pentru fiecare dintre noi. Aceasta este convingerea ei fermă. Așa că nu întâmplător, în urmă cu 4 ani, odată cu întâlnirea magnetică cu Monica Reu, și-a dat seama că metoda creată de Marshal Rosenberg, cea a comunicării non-violente,  este calea către inima ei și inimile altora. Atunci a început o formare profesională de viitor Trainer Certificat NVC care să ofere nu doar cunoaștere, practică dar și expertiză.

Și totuși locul ei preferat este printre părinți și copii, la joacă sau la îndrumat părinții să crească. Pentru că și ea aici crește cel mai mult.

Dacă vreți să o cunoașteți pe Mira, vă invităm să deschideți ușa de la Lumea lui Momo. Iar când ajungeți aici, alegeți-vă un scaun comod și rugați-o, în loc de orice prezentare, să vă citească o poveste. Atât.

Andreea Ștefan, mama educatorilor

Când spunem că Andreea este mama educatorilor, nu ne referim la o ierarhie profesională, ci la una interior-valorică. Andreea este cel mai vechi educator din echipa Lumea lui Momo, cel mai experimentat și cel mai titrat. Este alături de noi din anul 2012 – așa că e normal să fie cea care dă tonul atât în comunicarea cu copiii, cât și în comunicarea cu ceilalți educatori. Cu tonul ei cald și incredibil de blând, Andreea pare că o întruchipează chiar pe fetița Momo din cartea lui Michael Ende. Culmea, are chiar și o claie de păr negru și cârlionțat, exact ca personajul cărții.

”Eu sunt Andreea și cel mai mult pe lumea asta îmi place să mă joc.” – așa se prezintă Andreea copiilor.

Poate părea un text de bun profesionist, dar nu e doar atât: pe Andreea o crezi orice spune și face. E suficient să o vezi o singură dată la lucru, brutărind alături de copii, construind așezată pe covor sau dând cu șutul în minge în curtea casei noastre pentru a ști că Andreea e parte din povestea noastră cu totul. Pentru că Andreea e unul dintre acei adulți care au reușit să-și păstreze intact sufletul de copil. Asta cu toate că – sau tocmai pentru că – e la rândul ei mama a trei copii.

De unde știe Andreea toate aceste lucruri? Ne povestește chiar ea:

“M-am jucat, am experimentat, am greșit și am învățat alături de copii de toate vârstele, de la 6 luni la 12 ani. Dar experiența semnificativă și transformatoare pentru mine este aceea de a fi mamă. Mama Maiei, a lui Călin și a lui Darie. Ei mă inspiră, mă bucură, îmi întind limitele, în relația cu ei cresc și evoluez, ei îmi amintesc (atunci când uit) ce este cu adevărat important în viața mea. “

Și dacă asta nu e suficient pentru a avea încredere în Andreea, atunci o să vă mai spunem și că a terminat Facultatea de Psihologie și Masterul de Psihologie Experiențială, a lucrat cu copii cu dizabilități în cadrul unei asociații și, înainte de a se alătura echipei noastre în 2012, a fost instructor Fastrackids timp de 4 ani.

Începând din toamna 2016, Andreea se ocupă și de creșterea și educarea copiilor de la grupa Alternativă la Grădiniță, si împreună cu Mira de formarea echipei educaționale din Lumea lui Momo. Vă așteptăm să o cunoașteți în mediul ei: așezată direct pe covor, în mijlocul copiilor.

Monica Reu, educatoarea părinților

Monica este cea de-a treia forță a naturii creatoare de la Lumea lui Momo, o constantă sursă de energie și inspirație, un liant între oameni. S-a alăturat echipei noastre în urma cu 3 ani, într-o dimineață caldă de primăvară.

Monica este un om care încearcă în permanenţă să fie cu adevărat prezent în propria-i viaţă, să se bucure de lucrurile şi oamenii frumoşi care o înconjoară. O femeie şi o mamă profund recunoscătoare pentru cele doua ființe din viața ei, Ian şi Emma, ca au ales să-şi împletească drumurile împreună. O prietenă caldă și conținătoare. Un profesionist conștient de menirea sa.

În anul 2007 a înființat Asociația pentru Comunicare Nonviolentă și – alături de o echipa care crește împreună cu ea, își împlinește misiunea: de a contribui la o lume în care copiii să crească în iubire necondiţionată, purtând credinţa că au în interiorul lor resurse nemăsurate de a răspândi bine şi frumos în jur, o lume în care oamenii să ajungă să creadă că nevoile tuturor se pot împlini pe cale paşnică.

În 2010 a lansat programul de ”Educație empatică – Comunicare non-violentă pentru părinți.” – program pe care l-a împărtășit în cursuri, conferințe, în școli, grădinițe și care stă la baza cursurilor de educație pentru părinți de la Lumea lui Momo. Comunicarea empatică stă la baza a tot ceea ce ne-am propus să facem, iar Monica a întărit cu experiența și energia ei și conceptul de părinte conștient.

Care este misiunea ei la Lumea lui Momo? Aceea de a-i ajuta pe părinți să devină conștienți de adevăratul potențial al copiilor și de a identifica nevoia ascunsă din spatele unui comportament. Relaționarea sănătoasă oferită de acest tip de abordare parentală este tot ceea ce poate primi mai bun un copil în cei șapte ani de acasă.

Mai mult ne povestește chiar ea:

“Zilele astea, gândindu-mă la Lumea lui Momo, mi-a devenit clar un lucru: că această lume nu este în casa de pe Ipotești – frumoasă, de altfel – care o găzduiește, ci este oriunde eu, Mira și Andreea se întâmplă să fim împreună: într-o excursie la țară, în taberele de familie, în parc cu dragii noștri copii. Și pentru mine nu e fericire mai mare ca atunci când alți părinți aleg să ni se alăture și pășim împreună pe calea aceasta a parenting-ului conștient, al educației empatice. Astfel, ne sprijinim unii pe alții să fim cea mai bună versiune a noastră ca părinți și să le oferim copiilor noștri acea temelie solidă, plină de iubire necondiționată și compasiune, care să-i ajute să devină adulți autonomi, împliniți, dar și rezilienți în fața dificultăților care inevitabil le vor ieși în cale.”

 

Cariere Lumea lui Momo

Dorești să devii și tu parte din echipa noastră? Îți putem oferi un loc în familia noastră, un loc în care să muncești cu drag, să crești, să fii inspirat și motivat care să te dezvolți profesional și o echipă alături de care să te redescoperi ca om. Trimite-ne un CV și o motivație la adresa mira@lumealuimomo.ro. Dacă motivația ta ne convinge, te vom contacta negreșit atunci când vom avea nevoie de un membru nou în familia Lumea lui Momo.