Noi, părinții le-am dăruit copiilor cel mai minunat dar: viața. Ei, copiii, ne învață în fiecare zi cum să ne bucurăm de VIAȚĂ , de tot ce simțim și primim. De cele mai multe ori învățăm de la ei mai mult decât învață ei de la noi : entuziasmul fără umbră, bucuria fără teamă, plăcerea jocului și a explorării fără limite. Aici, la Lumea lui Momo, ne-am propus să reînvățăm cum să trăim și să descoperim împreună tot ceea ce contează cu adevărat. Întrebarea de care am plecat a fost una pe care o repetă adesea copii: cum? Iar răspunsul l-am primit tot de la ei.

Credem într-o educație centrată pe nevoile copilului și pe împlinirea lui ca viitor adult. Pentru asta am creat un mediu în care fiecare copil să se simtă în deplină siguranță emoțională: adică iubit și respectat exact așa cum este. Doar într-un astfel de mediu, copiii pot învăța, își pot dezvolta competențele, se dezvolta cognitiv și pot clădi încrederea în sine.

Considerăm că cei mai potriviți educatori ai copiilor sunt părinții, iar munca lor nu poate fi substituită de cea a cadrelor specializate în educație. Valorile și mediul de acasă pot fi completate fericit de cele din spațiul educațional, oricare ar fi acesta, dar nu pot fi înlocuite. De aceea, la baza principiilor noastre stă parteneriatul dintre părinți și educatori. Copilul beneficiază din plin de darurile educației abia atunci când regăsește în comunitatea educațională valorile care îl fac să se simtă în completă siguranță – cele de acasă. Iar prioritatea noastră, ca educatori, este să valorizăm relațiile pozitive și comunicarea empatică, orientată către ascultare și respect necondiționat de comportament.

Pentru a deveni adulți independenți și responsabili, copiii au nevoie de mai mult decât cunoștințe de matematică, litere sau limbi străine – indiferent cât de importante sunt acestea. Copiii au nevoie în primul rând să învețe să gândească independent, să descopere un sens în ceea ce fac și să se integreze și să simtă că aparțin unei comunități care le reflectă valorile.

Ne cheamă Lumea lui Momo și pentru că ne autodefinim ca un spațiu în care copiii învață să trăiască într-un microunivers: o lume împreună cu alți copii care au inevitabil nevoi diferite de ale lor, așa cum ei înșiși au nevoi unice. Copiii descoperă lumea prin relațiile cu adulții. Și de aceea considerăm că fiecare interacțiune se poate construi sănătos doar pe bază de respect, grijă și toleranță.

La Lumea lui Momo copiii deprind ceva mai mult decât cunoștințe de comportament și științe: ei învață relaționarea sănătoasă. Pentru că suntem înainte de toate o comunitate de indivizi unici și irepetabili, iar acest lucru se regăsește în tot ceea ce facem pentru copii. Imaginați-vă o lume condusă de lideri empatici și nu de unii dominați de dorința de putere. Fiecare copil crescut în spiritul Lumea lui Momo poate deveni un astfel de lider. Iar acest lider al viitorului poate fi chiar copilul vostru.

Valorile noastre

1. Siguranța emoțională

Avem convingerea că numai într-un loc în care te simți în deplină siguranță emoțională poți face loc mirării esențiale care precede orice cunoaștere și poți experimenta bucuria descoperirii.

2. Învățarea

Am creat un spațiu care oferă tuturor în mod egal șansa de a învăța și de a crește, ținând cont de ritmul și interesele fiecăruia, într-un proces de oferă atât descoperirea, însușirea cunoștințelor cât și autocunoașterea.

3.Jocul

Considerăm că jocul relevă în cel mai natural mod oportunitatea învățării atât pentru dezvoltarea motrică, cea logico-matematică, cât și a limbajului și a relațiilor sociale.

4. Creativitatea

Gândim dincolo de standarde astfel încât să facem loc inovației și să redefinim activ și continuu comunitate noastră, pe care o considerăm un model de excelență în educația holistică.

5. Comunitatea

Ne-am propus să fim o comunitate în care toți membrii contribuie în mod egal la dezvoltarea celorlalți deopotrivă ca lideri și învățăcei, prin respect și încredere reciprocă.

6. Deschiderea

Suntem cu toții parte dintr-un proces de comunicare deschis și sincer, pentru a crea acea atmosferă de încredere și deschidere care face posibilă învățarea.

7. Grija si atenția

Credem că doar grija și atenția pentru noi înșine, pentru toți ceilalți și pentru locul în care trăim și ne dezvoltăm fac posibil sentimentul de apartenență la comunitate.

8. Sinergia

Suntem conștienți că orice lucru în întregul său este mult mai mult decât o simplă sumă a ceea ce îl compune și de aceea pentru noi ”împreună” înseamnă mai mult decât parteneriat, înseamnă sinergie.

9.Bucuria

Zâmbetul, râsul, bucuria de a fi și de a ne mira în fiecare zi de tot ceea ce reușim să facem împreună creează acea stare de împlinire interioară care lasă loc reinventării continue.

Misiunea noastră

Intenția noastră este de a crește împreună cu voi copii independenți și echilibrați care vor deveni adulți împliniți și responsabili .

Filozofia noastră

Educația nu este un scop în sine, ci o cale de a atinge împlinirea. Orice om este unic și irepetabil, orice om are modul său propriu de a se raporta la lume și viață. Doar respectând unicitatea inefabilă a fiecăruia ne putem defini ca umaniști în adevăratul sens al cuvântului și putem crea o lume a toleranței, acceptării și respectului pentru diferențele celorlalți și pentru particularitățile noastre.