De ce educație prin teatru?

Momolino Teatru și Povești este un alt sertar cu bunătăți al Lumii lui Momo. Și este, poate, cel mai elaborat dintre acestea. De ce? Pentru că producția unei piese de teatru implică proces complex de producție și creație.

Iată cum se naște un spectacol: un scriitor scrie o poveste, care din raft ajunge în gândurile și inimile noastre; povestea este transformată apoi într-un scenariu de teatru; un regizor,  o echipă de actori, un scenograf, un compozitor creează rolurile, costumele, decorurile, muzica și transpun firul povestii într-un spectacol. Dar nu peste noapte, ci după aproximativ două luni de repetiții intense. La finalul lor, spectacolul ajunge pe scenă unde o echipă tehnică are grijă de lumină și sunet. La acestea se adaugă echipa care promovează spectacolul, închiriază sala și se asigură că fiecare are locul dorit. În total sunt sute de ore de creație și lucru în echipă, de efort și perseverență, de pasiune, plus milioane de trăiri și emoții etc. Dar nimic nu se compară cu bucuria imensă pe care o trăim și o împărtășim cu voi, publicul, de fiecare dată când ridicăm cortina pentru fiecare reprezentație.

Tot ce am realizat până acum înseamnă premieră absolută. De cele mai multe ori ne inspiră cărțile pe care le citim copiilor sau chiar cărțile copilăriei noastre. ”Ziua în care a fugit somnul” sau „Domnisoara Poimaine și Joaca de-a timpul” sunt doar două dintre exemple. Totul de la text până la scenografie este nou și proaspăt. Iar atunci când adaptăm un text, când compunem muzica sau când realizăm costumele ne gândim la un singur lucru, care are mare legătură cu tot ceea facem în fiecare zi: la timpul copilăriei care nu se sfârșește niciodată. De aceea, spectacolele noastre sunt veritabile călătorii pe tărâmul copilăriei, unde timpul curge mereu altfel – tărâm care se află nicăieri altundeva decât în inimile noastre. Acesta este fără doar și poate motivul pentru care spectacolele de teatru Momolino chiar ajung la inimile copiilor și adulților.

 

Care e efectul magic al poveștii?

În tot acest  demers, de fapt alegem o carte de pe raft, o citim, o desenăm din gândurile noastre și v-o aducem mai aproape. Facem legătura între spectacolul de teatru și lectură,  antrenând astfel  interesul pentru bucuria cititului. În plus, educăm viitorul public de teatru, învățând copii că teatru înseamnă stare, emoție, dar și respect. Iată ce spune Victoria Pătrașcu, autor de carte de copii, despre impactul poveștilor în dezvoltarea copiilor: ”Ei au nevoie de povești spuse inteligent, de emoție, de energia aia care electrizează aerul dintre scaune și scenă și care se așază în suflet spre o bună devenire.”

Poveștile pe care le punem în scenă sunt mereu alese astfel încât să aibă deopotrivă putere emoțională și valoare educativă. Sunt situații în care ne regăsim cu toții, dar care au datorită transpunerii în spectacol un strop de magie în plus – și care ne ajută să stabilim acea comunicare pe care ne-o dorim între mari și mici. Cum? E simplu: copiii se identifică cu personajele, se recunosc în poveștile lor și acceptă mult mai ușor soluțiile propuse de părinți. Iar părinților le va fi mult mai simplu să înțeleagă comportamentul unui copil prin analogie cu personajul din piesă și să rezolve situații pe care copilul le acceptă mai dificil prin comparație cu personajul din carte. Iar atunci când ai în casă un năzdrăvan care l-a luat pe ”nu” în brațe, astfel de soluții chiar pot avea efect magic. Cât despre timpul petrecut în sală împreună, acesta reprezintă o formă de comuniune, un timp de calitate în care împărtășim sentimente, stări, emoții și trăiri pe care cei de pe scenă le exprimă mai bine decât am fi reușit noi.   

 

Echipa și portofoliul

A venit momentul să vorbim și despre echipă. Pe afișele noastre veți regăsi cu plăcere nume precum Ioana Flora, Antoaneta Zaharia, Adina Lucaciu, Clara Flores, Irina Velcescu, Mihaela Velica și Georgiana Stanciu.  Iar decorurile și costumele spectacolelor Momolino sunt semnate de talentata Doina Pop.

 

Iată și portofoliul nostru de spectacole:

“Pe covorul fermecat al poveştilor”  (link articol)

”Alice în Sufrageria Minunilor” (link articol)

”Nică și Poveștile sale” (link articol)

“Aventurile lui Hermann” (link articol)

”Ziua în care a fugit somnul” (link articol)

“Răbdarică şi Mofturică salvează Noaptea de Ajun” (link articol)

”Domnișoara poimâine și joaca de-a timpul” (link articol)

  

Info administrativ:

Biletele se achiziționează on-line. Pentru confirmări, solicitări și detalii scrie-ne la [email protected]. Spectacolele sunt anunțate pe www.facebook.com/lumealuimomo

 

Momolino vrea să știi că:

E mai bine să achiziționezi biletul în avans. Dacă totuși nu ai reușit, verifică disponibilitatea locurilor. Pentru a evita supraaglomerarea sălii, nu putem suplimenta numărul de locuri.

Ar fi bine să ajungi în sală cu 10-15 minute înainte de începerea spectacolului. De multe ori actorii nu ies pe scenă pentru că accesul în sală este îngreunat de venirea spectatorilor pe ultima sută de metri. Iar copiii deja prezenți se plictisesc și își pierd răbdarea.

Odată început spectacolul nu mai e posibil accesul în sală, pentru a nu perturba calitatea reprezentației. În caz că ai întârziat, valabilitatea biletului se pierde. Te așteptăm cu drag la o reprezentație viitoare.

Folosește cu încredere cuierele de la intrarea în sala de spectacol. E inconfortabil pentru tine și ceilalți spectatori să ții hainele groase lângă tine pe toată durata spectacolului.

Primele patru rânduri sunt rezervate pentru copii. Îi invităm pe adulți să ocupe locurile începând cu rândul 5. Iar dacă e nevoie să își țină copiii în brațe, îi rugăm să ocupe locurile laterale.

Culoarele de acces sunt folosite în timpul spectacolului, dar și pentru circulația părinților și a copiilor în situații de urgență mai mare sau mai mică. Așa că te rugăm să nu staționezi pe culoare. În acest fel respectăm normele ISU, care ne protejează pe toți atunci când alegem să le respectăm.

Odată intrat în sală, te rugăm să ocupi locurile pe care le-ai ales și să rămâi pe cât posibil așezat. Locurile se ocupă în ordinea sosirii, așa că te rugăm să nu păstrezi locuri pentru prietenii care întârzie.

Te rugăm să închizi telefonul mobil pe durata spectacolului sau să-l treci pe modul silențios. Vă rugăm să nu le lași copiilor la îndemână telefoane, tablete sau alte aparate electronice care pot distrage atenția.

Te rugăm să le oferi copiilor doar apă îmbuteliată. Ronțăielile sau fructele le pot face poftă copiilor de alături, iar zgomotul îi deranjează și pe ceilalți spectatori dar și pe actori.

Uneori se mai întâmplă ca un copil să plângă în timpul reprezentației. Rugăm părinții să iasă afară împreună cu micuțul și să revină în sală după liniștirea lui.

Fiecare spectacol are o grupă de vârstă recomandată și te rugăm să o respecți. Dacă copilul e prea mic, atunci nu va putea urmări spectacolul, se poate speria, poate plânge. Dacă e prea mare, se plictisește și devine agitat.

Pentru noi fiecare spectator e important, așa că te rugăm să păstrezi liniștea pe durata spectacolului. Vorbește în șoaptă dacă chiar e musai să comunici și, pe cât posibil, rămâi la locul tău până se termină spectacolul. Doar așa vor fi auzite replicile actorilor și vom avea reprezentații de calitate.  

Ssst, liniște! E sala plină, copiii sunt nerăbdători să înceapă. Cortina se ridică încet și primul actor intră în scenă. Hai să urmărim piesa în liniște și pace. Înainte sau după spectacol se pot face multe altele! Acum avem acces la un număr special de magie prin teatru, care e posibil doar respectând rugămințile de mai sus. Gata, actorii intră în pe scenă: să îi lăsăm să-și spună replicile. Îți dorim reprezentație frumoasă!