fbpx
Prefață la spectacolul Ziua în care a fugit somnul, de Victoria Pătrașcu / 24 ianuarie 2016, ora 11.00, Clubul Țăranului

Prin toamna lui 2012, am descoperit o poveste al cărei titlu nu doar că m-a făcut să ridic cartea de pe rafturile prăfuite ale unei librării de cartier, ci să o pun degrabă în sacoşă cu zarzavaturi. Cartea se numea „Ziua în care a fugit somnul” de Victoria Pătrașcu – pentru care am plătit o sumă modică, căci era la reducere. De la titlu, ochiul mi-a alunecat pe ilustraţii semnate de Irina Dobrescu şi uite aşa, am lăsat deoparte orice grabă şi m-am aşezat ca un copil, pe cimentul rece al librăriei răsfoind-o cu poftă. 

Vă daţi seama că nu m-am lăsat până nu am citit-o până la capăt, după care am plecat spre casă in pas săltareț sa o impărtașesc cu Zoran. Au urmat multe seri de Povestea somnului, titlul care i-a luat degrabă locul originalului. Și apoi, și mai multe seri, cu intonaţie, cu amplitudine actoricească … uneori ajutată de fel de fel de accesorii să intrăm cu toții şi mai abitir în stare. Şi nu ştiţi câţi prieteni au fost „obligaţi” să asculte povestea de care NOI nu ne mai săturam.
 
La un moment dat a venit şi vara, şi aşa cum ne-am obişnuit am ridicat o nouă tabăra de familii încă 35 de parinti si tot pe atăția copii, undeva pe langa Sibiu. Şi prima carte care mi s-a lipit de mână, in serile de povești la focul de tabără, a fost … daaa „Ziua în care a fugit somnul” şi atât le-a trebuit copiilor. Căci 7 seri la rând, atunci când îi întrebăm ce poveste citim, auzeam fără poticneală povesteaaa somnuluuuuuui.
 
Nu întâmplător, mi-am permis să visez cu ochii deschişi, că într-o zi voi dărui copiilor dar şi părinţilor un spectacol de teatru pornind de la iubirea pe care o am pentru această poveste. 
 
Dragi prieteni, copiii noştri au nevoie să descopere bucuria pe care ţi-o aduce lectura unei cărţi!! Este precum o călătorie la care nu porneşti niciodată singur, ci de un întreg univers care începe să devină parte din tine, un tine în care încap trăirile şi emoţiile tale. Şi aşa începe o nouă prietenie. 

Cu atat mai mult, cand părintele ramane alaturi de copil in aceasta calatorie. Cărţile sunt parte din devenirea noastră, şi felul în care alegem să ne apropiem copiii de lectură stă în mâna noastră, căci iată creativitatea, dar mai ales motivaţia internă, devin propriile resure care ne permit să inventăm orice. Aşa am inventat şi spectacolul „Ziua în care a fugit somnul” cu ajutorul celor 4 artiști români care completează trupa de teatru MOMOLINO – Antoaneta Zaharia, Ioana Flora, Mihaela Velicu si Doina Pop.
 
Mă gândesc că deja v-am făcut curioşi, mai ales pe cei care încă nu ați descoperit aceasta carte. Ziua in care a fugit somnul este o poveste despre alegeri. Acele experiențe care stau la baza formării unui viitor adult responsabil și cu încredere in forțele proprii.

Și altfel, câți părinți obosiți și nemultumiți nu cunoaștem, atunci când copii lor nu vor să doarmă și pace? Și câte metode, staturi sau leacuri fanteziste n-a încercat fiecare? Cheia o puteți afla chiar duminica aceasta de la ora 11.00 cănd vom relua spectacolul mult iubit și îndrăgit de copii, Ziua in care a fugit somnul, la Clubul Țăranului. Biletul costă 20 lei/persoană, iar rezervările se fac la [email protected]

About Author

Avatar photo

Mira Loghin

Creator de concepte educaționale care servesc viața trăita conștient. Coach, trainer în comunicare nonviolentă. Omul care a dat prima suflare de viață centrului de educație alternativă pentru copii între 1-10 ani, Lumea lui MOMO. Autoarea cărții„Grădinița pentru totdeanuna” ... dar, înainte de toate acestea, copil universal.

Related posts